Trogir ja pari yötä leirintäalueella

Trogirissa olen halunnut vierrailla jo pitkään. Se on pieni kaupunki noin 30min ajomatkan päässä Splitistä pohjoiseen. Kyseessä on oikeastaan pienois Split 🙂 Trogir on ollut vuodesta 1997 Unescon maailmanperintökohde. Varsinainen nähätvyys on vanhakaupunki, joka sijaitsee pienellä saarella. Vanhassakaupungissa on kapeita kujia joissa on hauska seikkailla. Eksymään kaupunkiin ei kuitenkaan pääse, on se senverran pieni. Historiallinen tunnelma on läsnä ja ranta  bulevardilla on ihanan rauhoittavaa nauttia kylmiä juomia ja seurailla kaupungin elämää.

Lue lisää

Zadar ja vihdoinkin Adrianmeren rannikko

Zadar sijaitsee Adrianmeren ranalla ja se on yksi Kroatian historian kannalta merkittävimmistä kaupungeista. Zadarin vanhakaupunki on hyvin säilynyt ja todella kaunis. Jäljellä on nähtävissä merkkejä aina Rooman valtakunnan ajoilta saakka. Suoraan rantalomalle ei Zaradin vanhastakaupunkingasta eikä oikeastaan uudestakaan kaupungin osasta pääsee, vaan rannat ovat sitten kauempana. Zadarissa kannattaa kuitenkin ehdottomasti vierailla ja kaupungista voi helposti lähteä tutustumaan myös saaristoon.

Lue lisää

Kroatian pääkaupunki Zagreb

Kroatian lomat suuntaavat yleensä rannikolle eikä maan sisäosa ole läheskään yhtä suosittua matkailualuetta, eikä ihme. Kyllähän tuo Kroatian meri, rannikko ja saaristo on aivan upea! Me päätimme nyt kuitenkin yöpyä yksi yön Zagrebissa Kroatian pääkaupungissa. En oikeastaan tiennyt etukäteen kaupungista mitään ja ennen vierailua googlasin kuvahaulla miltä kaupungissa edes näyttää 😀

Lue lisää

Plitvicen kansallispuisto

Plitvicen kansallispuisto

Splitin reissulla käytiin myös tutustumaan Plitvicen kansallispuistoon valmiilla retkellä. Retki lähti 7.45 Trg Republike aukiolta, jossa bussi odotti meitä. Varasimme retken travel agency Portalin kautta. Saatiinkin todella hyvää palvelua ystävälliseltä asiakaspalvelijalta ja hyvät ohjeet retkeen valmistautumiseen. Retki maksoi 600kn eli 80€ nassu, sisältäen bussimatkat ja liput puistoon. Mukaan suositeltiin ottamaan hyvät kengät (itse pärjäsin sandaaleilla ihan hyvin), vettä, eväitä ja hieman lämpimämpiä vaatetta. Puistossa olikin viileää, kosteaa ja tuulista Splitin paahtavaan kuumuuteen verrattuna ja villatakki tuli tarpeeseen.

Lue lisää

Vis ja Biševon

Vis isalan

Splitin reissulla vierailimme myös Kroatian upeassa saaristossa Vis:in saarella. Vis on pieni saari Adrianmerellä, joka sijaitsee Kroatian ulkovesillä. Se on entinen sotilassaari ja oli suljettu ulkopuolisilta monta vuosikymmentä. Saarella on aistittavissa sen historia ja saapuminen saarelle on kuin saapuminen toiseen aikakauteen. Vis:in lounaispuolella sijaitsee myös Biševon pikkusaari, jossa pääsee tutustumaan upeaan ”siniseen luolaan”. Vis:iltä järjestetään Biševon päiväretkiä. Turismi ei ollut ainakaan vielä vuonna 2014 vallannut saarta täysin, mutta turistimäärät ovat kasvamaan päin.

Lähdimme Splitistä aikaisin aamulla kohti satamaa, josta kaikki lautat saaristoon lähtevät. Jonotettiin hetki lippuja, jotka maksoivat 54kn nassu/suunta laivayhtiö Jadrolinijalla. Lautta osoittautui suureksi autolautaksi, joka vähän kummastutti. Lautalta löytyi muutama kahvila ja aurinkokannella oli ihan mukavat oltavat. Matka kesti noin 2h 20min.

Lue lisää

Split

Split

Vuoden 2014 kesäreissu suuntasi iki-ihanaan Kroatiaan (9.8-19.8). Ollaan Laurin kanssa ihan rakastuneita kyseiseen maahan. Jotenkin vain Kroatian tunnelma, ilmapiiri, ilmasto, kulttuuri ja tavat vetävät puoleensa. Jos rannikon palmuja ja pieniä punakattoisia kalastajakyliä ei lasketa on luonto hyvin samanlaista kuin meillä Suomessa. Ehkä Kroatiassa viehättääkin jotenkin sen tuttavallisuus ja kotoisuus. Tällä kertaa reissussa oltiin 10 päivää. Lennot olivat edestakaisin Splitiin, mutta välissä vietettiin kolme yötä Visin saarella. Kroatian saaristo onkin yksi kauneimmista Euroopassa ja tahdon ehdottomasti tutustua siihen vielä paremmin.

Lentomme lähti jo aamuvarhain ja perillä oltiin kympiltä paikallista aikaa. Siitä sitten soitto asunnolle, joka oltiin varattu booking.comin kautta ja taksilla kaupunkiin. Taksimatkaan meni jotain 30min ja maksoin noin 300kunaa (40€). Huoneistoa ei ihan heti saatu, mutta saatiin jättää matkalaukut kuitenkin ja suunnattiin parille huurteiselle rantabulevardille eli Rivalle.

Lue lisää