Kävimme tutustumassa myös Hossan kansallispuiston luontokeskukseen ja lähdettiin 3km pitkälle luontopolulle, joka kulki upeissa kansallispuiston maisemissa. Reitillä oli nousuja ja laskuja, mutta polku oli huomattavasti helpompikulkuisempaa kuin Julma-Ölkyllä. Pakkasimme aamulla mukaan myös eväät, jotka syötiin reitinvarrella. Reitin päässä meitä odotti myös suuri laavu, jossa paistettiin makkarat ja tikkupullat. Kyllä lounas luonnonhelmassa itse tehtynä maistuu aina mahtavalle. Sää oli koko viikon viileä ja kostea, mutta pahimmilta sateilta onneksi vältyttiin.
Julma-Ölkyn kanjonijärvi
Vierailimme myös Hossan kansallispuistossa sijaitsevalla Julma-Ölkyn kanjonijärvellä. Mustanpuhuvaan kanjonijärveen pääsee tutustumaan myös venekyydillä. Kanjoni on noin 3km pitkä ja 50m syvä. Myös järvestä kohtisuoraan ylös nousevat kalliot kohoavat noin 50m korkeuteen. Kanjoni on myös mahdollista kiertää 10km pitkää Ölkyn ähkäisy kierrosta tai lyhyempää 5km Ölkyn ylitys reittiä pitkin. Me päädyimme tarpomaan Ölkyn ylitystä.
Kuusamon Suurpetokeskus
Kuusamon reissulla vierailtiin Kuusamon Suurpetokeskuksessa, jossa pääsee tutustumaan Suomen luonnossa eläviin suurpetoihin. Tarhassa on mm. useita karhuja, ilveksiä, kettuja, poroja ja koirasusia. Täällä asustaa myös luultavasti Suomen tunnetuin karhu Juuso. Juuso on lähes 500 kiloinen uroskarhu ja tiettävästi myös suomen suurin karhu. Karhut kasvavat vankeudessa usein villejä sukulaisiaan suuremmiksi, sillä luonnossa ravinnon hankkiminen kuluttaa huomattavasti enemmän energiaa. Juuso on tullut kuuluisaksi taiteestaan.
Kotimaan matkailua ja visiitti Kuusamoon
En ole juurikaan harrastanut kotimaan matkailua ellei lapsuudessa tehtyjä kyläily ja huvipuisto reissuja lasketa. Oikeastaan jopa hävettää myöntää, että en ole Lapissakaan koskaan käynyt. Tämä johtuu pitkälti siitä, että kotimaan matkailu vain on pirun kallista ja lisäksi en ole vain kokenut Suomea mielenkiintoisena matkailukohteena. Tässä olen tietysti väärässä ja juuri vietetyt 4 päivää Kuusamon metsissä antoivat kotimaan matkailulle ja retkeilylle aivan uudenlaisen kipinänän.
Kuusamon reissumme oli itseasiassa Suomen MG-yhdistyksen järjestämä ”kuntoutuskurssi”, jossa teemana oli voimaantuminen luonnosta nauttien, ja sitä se myös oli. Kurssi oli kestoltaan 5 päivää, joista varsinaisia kurssipäiviä oli kolme. Tänne sai myös puoliso lähteä mukaan, joten saatiin Laurin kanssa molemmat pieni irtiotto arkeen.