Julma-Ölkyn kanjonijärvi

Vierailimme myös Hossan kansallispuistossa sijaitsevalla Julma-Ölkyn kanjonijärvellä. Mustanpuhuvaan kanjonijärveen pääsee tutustumaan myös venekyydillä. Kanjoni on noin 3km pitkä ja 50m syvä. Myös järvestä kohtisuoraan ylös nousevat kalliot kohoavat noin 50m korkeuteen. Kanjoni on myös mahdollista kiertää 10km pitkää Ölkyn ähkäisy kierrosta tai lyhyempää 5km Ölkyn ylitys reittiä pitkin. Me päädyimme tarpomaan Ölkyn ylitystä.

Julma-Ölkky

Julma-Ölkky

Julma-Ölkky

Olosuhteet olivat haastavat, sillä polku oli sateiden jälkeen mudan ja veden vallassa. Maasto oli muutenkin vaikeaa suurine nousuineen ja laskuineen, myös matka riippusillalle osoittautui yllättävän pitkäksi eikä aikataulumme ihan pitänyt. Meno matka sillalle kesti noin 1,5 tuntia ja paluu kanjonin toista puolta tuli sitten 45 minuutissa. Minulla ei reitillä ollut hankaluuksia, mutta monelle se oli aika rankka. En siis ihan huonokuntoiselle reittiä suosittele. Kuusamossa on nyt myös satanut harvinaisen paljon ja se myös näkyy maastossa ja tekee oman haasteensa patikointiin.

Julma-Ölkky

Reitti kulkee myös lähellä kanjonin reunaa, joten senkin suhteen on hyvä olla varovainen. Jos on paha korkeanpaikankammo, niin en välttämättä reitille lähtisi. Maisemat ovat kuitenkin upeat ja kaiken vaivan arvoiset.

Julma-Ölkky

Julma-Ölkky on Suomen suurin kanjonijärvi ja sen arvioidaan syntyneen yli 2 miljardia vuotta sitten. Julma-Ölkystä on löydetty myös tiettävästi suomen pohjoisin kalliomaalaus.

Venekuljetukset kanjonille ovat tarjolla kesäkaudella 15.6-31.8, muuten tilauksesta. Hintaa veneilyllä on 15e/aikuinen ja 9e/lapsi (ryhmäalanenukset mahdollisia). Veneretken kesto on noin 30min ja sen aikana nähdään muun muassa edellä mainittu kalliomaalaus. Kanjonin ylittävä riippusilta on aivan uusi ja se ylittää kanjonin Sitkansolan kohdalta. Edelleen rakennus työt sillan molemmilla rannoilla olivat hieman kesken. Reunoille on tulossa rappuset helpottamaan jyrkän kallion seinämän nousua

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *