Hossan kansallispuisto ja luontopolku

Kävimme tutustumassa myös Hossan kansallispuiston luontokeskukseen ja lähdettiin 3km pitkälle luontopolulle, joka kulki upeissa kansallispuiston maisemissa. Reitillä oli nousuja ja laskuja, mutta polku oli huomattavasti helpompikulkuisempaa kuin Julma-Ölkyllä. Pakkasimme aamulla mukaan myös eväät, jotka syötiin reitinvarrella. Reitin päässä meitä odotti myös suuri laavu, jossa paistettiin makkarat ja tikkupullat. Kyllä lounas luonnonhelmassa itse tehtynä maistuu aina mahtavalle. Sää oli koko viikon viileä ja kostea, mutta pahimmilta sateilta onneksi vältyttiin.

Hossan luontoplku

Hossan kansallispuisto on Suomen uusin kansallispuisto ja se on perustettu 17.6.2017. Kokonaisuudessaan sen pinta-ala on 110 neliökilometriä. Hossa sijaitsee Suomussalmen kunnassa, Kainuun maakunnassa, noin 80km Kuusamosta etelään. Hossassa on lukuisia vaellus- ja patikointireittejä, pyöräilyreittejä sekä melontareittejä. Merkittyä polkuverkostoa on noin 90km ja taso vaihtelee helposta vaativaan. Hossassa on otettu huomioon myös liikuntaesteiset ja pyritty tarjoamaan myös heille mahdollisuus päästä kosketuksiin upean luonnon kanssa. Kalastaminen Hossassa on myös mahdollista erillisen kalastusluvan hankkineille. Patikointireittien varrella on runsaasti levähdyspaikkoja ja huollettuja taukopaikkoja kuten laavuja ja nuotiopaikkoja. Pidemmällä vaelluksella oleva voi yöpyä laavuissa, autiotuvissa, teltassa tai leirintäalueella. Hossan luontokeskuksesta voi ostaa karttoja, kalastlupia, vuokrata kanootin tai mökin. Keskuksesta saa myös ajankohtaista tietoa puistosta ja esimerkiksi reittien kunnosta.Siellä palvelee myös kahvila/ravintola.

Hossan luontoplku

Hosassa on tosiaan tarjolla paljon eri tasoisia ja pituisia patikointireittejä. Olisin itse halunnut vielä käväistä Värikallion kaarros -nimisellä reitillä, joka on noin 8km pitkä patikointi reitti, mutta ei sitten huonon sään vuoksi tänne lähdetty. Ehdoton tärppi seuraavalle Kuusamon vierailulle. Värikallion kaarros on varmasti yksi Hossan mielenkiintoisimmista reiteistä. Verellä ja punamaalilla maalatun Värikallion on arvioitu olevan 3500-4500 vuotta vanha. Sometjärvestä nousevassa pystykalliossa on tunnistettu olevan yli 60 kuviota ja ne sijaitsevat jo muinoin käytössä olleen vesireisin varrella. Kuviot esittävät sekä eläin- että ihmishahmoja ja niiden uskotaan liittyvän metsästykseen tai shamanismiin. Kuviot ovat ainutlaatuisia Suomessa, sillä pieniä, tikkumisia hirvikuvioita ei juurikaan tunneta muualla. Myöskin ihmishahmot, joille on maalattu silmät ja nenä ovat ainutlaatuisia.Värikallio sijaitsee Hossan pohjoisosassa, Julma-Ölkyn eteläpäässä, ja siellä voi vierailla kaikkina vuodenaikoina.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *