Plitvicen kansallispuisto

Plitvicen kansallispuisto

Splitin reissulla käytiin myös tutustumaan Plitvicen kansallispuistoon valmiilla retkellä. Retki lähti 7.45 Trg Republike aukiolta, jossa bussi odotti meitä. Varasimme retken travel agency Portalin kautta. Saatiinkin todella hyvää palvelua ystävälliseltä asiakaspalvelijalta ja hyvät ohjeet retkeen valmistautumiseen. Retki maksoi 600kn eli 80€ nassu, sisältäen bussimatkat ja liput puistoon. Mukaan suositeltiin ottamaan hyvät kengät (itse pärjäsin sandaaleilla ihan hyvin), vettä, eväitä ja hieman lämpimämpiä vaatetta. Puistossa olikin viileää, kosteaa ja tuulista Splitin paahtavaan kuumuuteen verrattuna ja villatakki tuli tarpeeseen.

Plitvicen kansallispuisto

Ajomatka kesti mennessä noin 3 tuntia ja pysähdyttiin kerran huoltoasemalla. Matka taittui moottoritietä, joka tuntui olevan hyvässä kunnossa ja liikenne muutenkin toimivan. Tiet kulkivat vuoriston reunaa ja maisemat olivat paikoin erittäin hienot. Tänne voisi ehdottomasti tulla myös omalla tai vuokra-autolla ajelemaan.

Mukana ollut opas oli mukava, ammattitaitoinen ja puhui hyvää englantia. Koko menomatkan opas kertoi paitsi Plitvicen kansallispuistosta myös yleistietoa Kroatiasta ja ohitettavista kohteista: mielenkiintoisia faktoja ja hauskoja juttuja. Myös bussinkuljettaja oli oikein ystävällinen ja heitti myös vitsiä välillä. Matkat sujuivat siis kumpaankin suuntaan oikein verkaisesti. Perille saavuttiin noin 11 aikoihin ja saatiin oppaalta liput puistoon. Opas kertoi vielä ennen puistoon menoa kartalta näyttäen, miten kävelyreitit menevät ja mitä missäkin nähtäisiin.

Plitvicen kansallispuisto

Plitvicen kansallispuisto

Plitvicen kansallispuisto

Plitvicen kansallispuisto

Itse puistoon tutustuminen alkoi ensin kävelyreitillä ylempien järvien ympäri. Saimme kulkea melko vapaasti kunhan pysyimme jotenkuten ryhmänä ja pysähdyimme sovituille paikoille odottamaan porukkaa. Välillä opas myös pysähtyi kertomaan mielenkiintoisista kohteista jos halusi jäädä kuuntelemaan. Yläjärvien kiertämiseen meni aikaa noin 3 tuntia. Paikalla oli myös paljon muita ryhmiä ja turisteja, joten reitin kulkeminen tapahtui melko pitkälti jonossa, kuitenkin ihan toimivasti.

Plitvicen kansallispuisto

Plitvicen kansallispuisto

Seuraava etappi oli pieni venematka taukopaikalle ja alemmille järville. Tämänkin matkan olisi voinut halutessa kävellä, mutta vene oli nopeampi sekä ihan hauska vaihtoehto. Puistossa kulkee myös ”juna”, jolla pääsee siirtymään joitain etappeja. Taukopaikalla meillä oli pieni evästauko, ennen kuin matka jatkui taas jalkaisin. Jouduimme kuitenkin odottamaan hieman pidempään kuin piti, sillä jotkut ryhmästämme olivat eksyneet. Taukopaikalla oli muutama ravintola ja matkamuistomyymälä, mutta ravintoloihin oli aikamoiset jonot. Meillä oli aamulla leipomosta ostetut eväät mukana, joka osoittautui hyväksi ratkaisuksi.

Plitvicen kansallispuisto

Plitvicen kansallispuisto

Plitvicen kansallispuisto

Plitvicen kansallispuisto

Plitvicen kansallispuisto

Plitvicen kansallispuisto

Tauon jälkeen lähdettiin kävelemään alemmille järville ja kohti puiston suurimpia vesiputouksia. Tämä reitti oli selvästi ensimmäistä lyhyempi. Kokonaisuudessaan puistossa oltiin noin 5-6 tuntia, vaikka retken ohjelman mukaan aikaa piti olla vain 4 tuntia. Paluumatkalle lähdettiin kuuden aikoihin ja Spilissä oltiin puoli kymmenen maissa. Retki siis venyi alkuperäisestä aikataulustaan noin puolitoista tuntia. Paluumatkalla pidettiin pari pysähdystä, ruokatauko sekä lyhyt vessatauko. Kokonaisuudessaan retki oli oikein antoisa ja puisto todella kaunis. Mekään emme ehtineet kiertämään koko aluetta eli jos oikein haluaa panostaa kannattaa aikaa todella varata. Lisäksi puistosta on monia paikkoja joihin voi jäädä istuskelemaan ja ihailemaan luonnon kauneutta. Retki oli mukavaa vaihtelua Splitin vilkkaille, turistien täyttämille kaduille.

Plitvicen kansallispuisto

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *