Hout Bay, Boulders Beach, Cape Poin sekä Hyväntoivonniemi

Etelä-Afrikan reissulle sisältyi myös järjestettyjä retkiä ja yhtenä lauantaina suuntasinkin kohti Pöytävuoren luonnonsuojelualuetta ja Kapin niemimaan kärkeä. Aluen on vuodesta 1998 alkaen ollut omaleimaisen kasvillisuutensa ja eläimistönsä puolesta luonnonsuojelualuetta. Retken aikana käytiin Hout Bayssä, Bouldersissa, Cape Pointissa sekä Hyväntoivonniemellä. Bussiretki kesti koko päivän ja maksoin noin 50 euroa.

Vaikka Cape Point ja Hyväntoivonniemi olivat niitä kuuluisia paikkoja, niin kyllä retken kohokohta oli False Bayn rannikolla sijaitseva Boulders Beach. Ranta on suosittu turistikohde, sillä siellä asuu ja pesii satoja Afrikan pingviinejä. Ranta on kokonaan rauhoitettu ja pingviiniyhdyskuntaan pääsee tutustumaan erikseen rakennettuja kävelyreittejä pitkin. Aivan tavattoman ihana paikka ja täältä olisi todellakin voinut ottaa muutamankin matkamuiston mukaan.

Boulders Beach

Boulders Beach

Etelä-Afrikka

Matkalla pysähdyttiin myös Hout Bayn satama-alueella, jossa halukkaat pääsivät 5 euron lisämaksusta katselemaan hylkeitä. Paikalla järjestettiin myös erillisiä retkiä, joiden aikana olisi päässyt uimaan hylkeiden kanssa.

Hout Bayn

Hout Bayn

Cape Point ja Hyväntoivonniemi puolestaan sijaitsevat noin 50 km Kapkaupungista etelään. Cape Pointissa on kaksi majakkaa, josta toiseen pääsee kiipeämään suhteellisen jyrkkää rinnettä (paikalla on myös cabel car). Cape Point ja Hyväntoivonniemi ovat melko lähekkäin ja Cape Pointista pääsikin kävelemään hienoa maisema reittiä Hyväntoivonniemen huipulle. Reitti oli paikoin hieman haastava ja hyvät kengät olisivat olleet plussaa. Varsinkin kiipeäminen kallion rinnettä sekä ylös että alas tuotti sandaaleilla vähän haasteita.

Koko Pöytävuoren luonnonsuojelualue on kuitenkin nähtävyys myös itsessään. Alueen luonto ja eläimistö ovat ainutlaatuisia.  Alueella tavataan yli 250 lintulajia ja isommista eläimistä jopa seeproja. Eläimistä suosituimpia mutta myös ehkä vaarallisimpia ja ärsyttävimpiä ovat paviaanit. Yleinen vitsi sanookin, että ”piilota passisi paviaani tulee!”

Etelä-Afrikka

Cape Point on paikka jossa Atlantilta tuleva kylmä vesi ja Intianvaltamereltä tuleva lämmin vesi kohtaavat. Tämä ilmiö muodostaa Kap Kaupunkiin myös sen omaleimaisen ilmaston. Atlantilta tulevan kylmän merivirtauksen johdota myös uimavedet kaupungissa ovat melko viileät. Hiekkarantaa kyllä riittää, mutta uimareita vähemmän.

Vesien kohtaaminen aiheuttaa välillä myös sen, että meri on selvästi erivärinen Cape Pointin kohdalla. Cape Point on ollut myös historiassaan pelätty purjehtijoiden keskuudessa. Kuuluisin tapaus lienee portugalilaisen risteilyaluksen SS Lusitanian karilleajoon ja uppoamiseen niemekkeen edustalla vuonna 1911. Tämän jälkeen rakennettiin myös toinen majakka lähemmäksi merenpintaa ja rannikkoa. Kerrassaan kiehtova ja mielenkiintoinen paikka!

Niin sanottu oikoreitti Cape Pointista Hyväntoivonniemelle kulki tällaista melko helppokulkuista puutietä pitkin. Haaste tuli reitin loppupuolella, jolloin kallion huipulle piti kiivetä pientä jyrkkää polkua pitkin. Toki Cape Pontista olisi voinut palata myös samaa tietä kuin tulikin (cabel carilla) ja kävellä tasaista maastoa Hyväntoivonniemelle.

Hyväntoivonniemeä pidetään usein Afrikan eteläisempänä kärkenä, mutta todellisuudessa eteläisin piste on Cape Agulhas noin 150 kilometriä itäkaakkoon. Aiemmin mainitsemani merivirtojen kohtaaminen aiheuttaa koko seudun tunnetun myrsḱyisyyden.

Portugalilainen Bartolomeu Dias kiersi Hyväntoivonniemen ensimmäisenä eurooppalaisena 1488 etsiessään meritietä Intiaan. Nimi Hyväntoivonniemi tulikin juuri siitä, että niemenkärjelle saapuminen valoi merenkulkijoille toivoa Intian meritien löytämisestä. Jan van Riebeek saapui ensimmäisten siirtolaisten kanssa vuonna 1652 ja perusti Kaapstadin (Kapkaupunki) hollantilaisen siirtokunnan. Hyväntoivonniemestä tuli myöhemmin orjien kauppapaikka.

Päiväretki oli ehdottomasti näppärä tapa tutustua alueeseen ja toimi loistavasi. Porukalla voi tietenkin vuokrata myös auton, jolla pääsee muutenkin liikkumaan kätevästi rannikolla. Etelä-Afrikassa on kuitenkin vasemmanpuoleinen liikenne, että ihan kokemattoman kuskin ei ainakaan kaupungissa kannata lähteä ajelemaan. Rannikon Garden Rout on turistien suosima ajoreitti, jonne en itse tällä kertaa kuitenkaan lähtenyt. Meidän road trip suuntautui pohjoiseen kohti Namibian rajaa. Garden Rout on kuitenkin pätkä, jonka haluan vielä päästä kokemaan.

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *