Juhannus Budapestissa

Nyt on kolme yötä ja 2,5 päivää Budapestissa takana. Kaupunki oli juurikin niin ihana kuin olin ajatellut ja mitä siitä olin kuullut. Tänne pitää ehdottomasti tulla uudelleen, sillä viikonloppumatkat Suomesta ovat jopa melko edullisia. Aloimmekin miettiä F1 matkaa Hungaroringin radalle ensi vuoden heinäkuussa!

Yövyimme Budan puolella Fifteen Boutique Rooms Budapest -hotellissa. Kolme yötä maksoi 265€ + autoparkki 12€/vuorokausi. Parkki oli yksityinen hotellin takapihalla lukollisen portin takana. Hotellin löytäminen oli autolla todella hankalaa ja ajeltiinkin joku 45min korttelia ympäri iltapäiväruuhkassa ja ihmeteltiin, mistä oikein pitää kääntyä. Bookin.comissa oli hotellin katunumero väärin, jonka vuoksi luulimme sen olevan eri puolella katua. Lopulta hotellin sijainti osoittautui kuitenkin hyväksi vaikka se ei aivan keskutassa ollutkaan. Metro oli noin 2min kävelyn päässä samoin kuin iso bussi- ja raitiovaunuasema. Saatiin hotellin respasta myös liput Szechenyin kylpylään ja 48h hop-on-hop-off bussikyytiin. Otettiin lisämaksusta myös aamiaiset jokaiselle aamulle 7€/henkilö. Aamiainen oli perus hyvä ja sillä sai päivän hyvin käyntiin.

Budapest oli helposti hahmotettava ja kompakti kaupunki vaikka miljoonakaupungista onkin kyse. Tuon turistibussin kanssa sai hyvän yleiskäsityksen kaupungista, sillä emme ikinä olisi jaksaneet kävellä sen kiertämään reittiä. Toki metro on nopea ja kätevä tapa liikkua, mutta maisemien näkeminen on aika olematonta. Iltaisin kuljimme kuitenkin metrolla keskustaan, sillä turistibussi lopetti liikennöin noin klo 19 aikoihin. Yhdensuuntainen metro lippu maksoi 1€. Metro toimii Budapestissa hyvin ja on turvallinen (itseasiassa Budapestin metro on maailman toisiksi vanhin). Toisaalta kuumalla ilmalla oli myös mukava istua bussin yläkerrassa tuulenvireesä. Tuo 48h lippu maksoi 24€/henkilö. Palvelua tarjoavia firmoja on useita ja kannattaa tutustua eri reitteihin.

2,5pv Budapestissa tuntui yllättävän pitkältä ajalta. Emme tietenkään ehtineet tutustua kaupunkiin kuin pintapuolisesti, mutta ehdimme silti vierailemaan kaikkialla missä halusinkin. Varsinaisia kohteitamme oli Budan linna, josta oli upeat näkymät kaupunkiin, Szechenyin kylpylä sekä Hous of Terror eli Terrorin talo, joka kertoo unkarin juutalaisten kauhuista toisen maailmansodan aikana. Petyin kuitenkin museoon, sillä se keskittyi enemmän politiikkaan, kommunismiin sekä propagandaan kuin varsinaiseen juutalaisen historiaan. Lisäksi kävimme jokiristeilyllä Tonavassa, joka sisältyi tuohon hop on- hop off bussilippuun.

Budapest on tunnettu kylpyläkaupunkina ja vaihtoehtoja on tarjolla runsaasti. Tuo meidän valitsema Szechenyin on kylpylöistä suurin. Toinen tunnettu kylpylä on Gellert, joka toimii saman nimisen hotellin yhteydessä. Szechenyin oli ihan mielenkiintoinen kokemus, mutta en ole kyllä menossa toista kertaa. Paikka oli aivan täynnä ja likainen. Ulkoaltaat olivat ihan ok, mutta sisäaltaisiin ei todellakaan tehnyt mieli mennä. Myös pukukopit ja suihkujärjestelyt olivat omituiset. No, tulipahan nähtyä ja olihan se kuumalla ilmalla ihan jees, mutta en nyt tiedä paljonko tätä viitsin suositella. Jälkikäteen tuo Gellert vaikutti paremmalta vaihtoehdolta. Käynti Szecheyinissä omilla pukukopeilla maksoi 2800ft henkilö eli noin 9€.

Budan linnassa kannattaa käydä, sillä ylhäältä avautuu hienot maisemat kaupungin ylle. Samaisella rinteellä Gellertin kylpylän vieressä sijaitsee myös luolakirkko ja kallioon rakennettu luostari. Margitin saarella olisin myös halunnut vierailla, mutta ei sinne ehditty. Margitin saari on paikallisten puisto- ja virkistysalue keskellä Tonavaa.

Budapestissa on myös hyvät ostosmahdollisuudet ja liikkeitä löytyy joka kukkarolle. Suosituin on varmasti Pestin puolella sijaitseva Vaci utca -kävelykatu. Kadun päässä on suuri kauppahalli, joka on toinen hyvä ostospaikka ja myös nähtävyys itsestään. Ravintola tarjonta kaupungissa on myös monipuolista ja makuja löytyy joka lähtöön. Me päädyimme juhannusillalliselle Buddha-Bar -nimiseen sushi mestaan. Paikka oli kallis, mutta erittäin hyvä. Muuten söimme enemmän ja vähennän paikallista ruokaa.

Mikäli pitää fine dining tyyppisestä ruuasta yksi suositukseni on Borkonyha Winekitchen Restaurant, joka on yhden Michellin tähden ravintola. Hinta on kuitenkin meidän suomalaisten hintatasoon nähden varsin kohtuullinen. Ravintola on suosittu, joten pöytävaraus on tehtävä kuukausiakin etukäteen. Ehdoton tärppi omalle seuraavalle reissulle!

Yksi Budapestin erikoisuuksista on niin sanotut rauniobaarit, joihin kannattaa ehdottomasti tutustua. Rauniobaarit ovat syntyneet hylättyihin purkukunnossa oleviin rakennuksiin. Niitä tulee ja menee, eikä kenelläkään ole oikein tietoa paikkojen määristä. Muutamat rauniobaarit ovat kuitenkin saavuttaneet jo vakaan aseman ja näitä ovat muun muassa Szimpla Kert sekä Elato Kert. Iltaisin ja öisin näissä on aika kova meininki ja meteli eli jos haluaa tutustua paikkoihin rauhassa kannattaa suunnata alueelle iltapäivällä vaikka kahville. Paikat ovat ainutlaatuisia hipsteri mestoja. Sisustus on värikästä ja peräisin kirpputoreilta. Seinissä on katutaidetta ja jopa asiakkaat saavat tuherrella seinään jos niin tahtovat.

Juhannus ei Budapestissa näkynyt millään tavalla, eikä juhannusta täällä varsinaisesti juhlita. Ravintolat ja kaupat olivat auki ilman poikkeuksia. Lämpötila oli koko viikonlopun myös päälle 30 astetta, mutta jostain syystä se ei täällä tuntunut kuitenkaan aivan hirvittävältä. Tonava ehkä kuitenkin viilentää ilmaa jonkin verran.

Tällä hetkellä ollaan ajamassa kohti Balaton järveä, joka sijaitsee keskellä Unkaria. Nyt olisi tarkoitus olla kaksi yötä leirintäalueella. Käydä tutustumassa alueen viinitiloihin, pieniin kyliin, Hevizin terveyskylpylään sekä tietysti nauttia auringosta ja rannasta.

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *