Egypti – Hurghada 21.1.-28.1.2011

Egypti

Egyptin Hurghadassa olimme perheen kanssa tammikuussa 2011. Juuri ennen levottomuuksien alkamista. Kyseessä oli Tjäreborgin äkkilähtö pakettimatka. Reissussa oltiin viikko ja kävimme myös pyramideilla ja Kairossa. Suurena historia intoilijana pyramideille pääsy oli jälleen yksi unelmien täyttymys. Ja täytyy tässä kohtaa todeta, että olen onnellinen että sinne olen päässyt kun ottaa huomioon maailman tämän hetkisen tilanteen ja suunnan jonne se on vääjäämättä menossa. Vain muutama päivä meidän paluulentomme jälkeen kohde evakuoitiin ja esimerkiksi Kairon suuri historiallinen museo osin tuhottiin. Tästä alkoi ns. Arabikevät 2011, joka oli myös iso kolaus Egyptin matkailulle. Varsinkin toinen, myös Suomalaisten suosima, kohde Sharm el Sheik on kärsinyt tästä kovasti eivätkä turisti virrat ole tähän mennessäkään palanneet.

Monet matkanjärjestäjät ovat poistaneet Egyptin kohteidensa joukosta kokonaan. Jonkin verran matkoja tehdään Hurghadaan, jossa turvallisuustaso on pysynyt vakaampana. Ulkoministeriö neuvoo matkustustiedotteessaan matkailijoita noudattamaan erityistä varovaisuutta Egyptissä. Matkustamista Etelä-Siinaille muualle kuin turistikohteisiin, Sharm El Sheikhin alueelle, Dahabiin ja Pyhän Katariinan luostariin, tulee välttää. Matkustettaessa on tärkeää noudattaa erityistä varovaisuutta. Myös Kairoon ja Alexandriaan matkustettaessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.

Tästä reissusta on tosiaan aikaa jo kuusi vuotta, joten kaikki yksityiskohdat eivät ole enää mielessä, mutta halusin kokemukseni tästäkin silti jakaa. Pahoittelen myös ensimmäiseksi kuvien huonoa laatua ja niissä näkyvää päivämäärä merkintää, joka nyt on täysin väärä 😀 No pääasia, että näitä kuvia ja muistoja on.

Hotelli oli melko vaatimaton. Tai no, hotellissa oli laajennus ja rakennustyöt kesken joten se vähän latisti tunnelmaa, mutta siitä tulee kyllä varmasti hieno. Allasalueet olivat suuret ja tunnelma mukava. Ylipäätään lähestulkoon jokaisesta rakennuksesta puuttui ala- tai yläkerros tai sitten laajennustyöt olivat kesken. Tähän vaikuttaa kuulemma pitkälti Egyptin lainsäädäntö, jonka mukaan keskeneräisestä rakennuksesta ei tarvitse 25-vuoteen maksaa veroja. Hotellissa oli myös paljon venäläisiä matkailijoita, niin kuin koko Egyptissä yleensäkin. Ja ruoka oli melko huonoa. Tai taas mielipide kysymys..paikalliset maut eivät minulle oikein maistuneet.

Egypti. Näkymä hotellihuoneen parvekkeelta.
Näkymä hotellihuoneen parvekkeelta.

Egypti

Egypti

Egypti
Hotellin ranta.

Egypti

Egypti

Kaupungilla elettiin sulassa sovussa jos vaikka minkälaisten eläinten kanssa. Vuohet olivat yleinen näky. Itse kaupunki ei kuitenkaan ollut kummoinen. Itse en ylipäätään oikein lämmennyt koko kohteesta. Tammikuussa siellä oli vielä melko viileää tai siltä se +25 astetta tuntui vaikka aurinko porotti kirkkaalta taivaalta. Jos pitää rannalla makoilusta ja jaksaa tehdä sitä viikon, niin sitten paikka on ihan kiva, mutta itse haluan enemmän äksöniä päiviin ja Hurghada oli vain tylsä 😀 Egypti on myös muslimi maa, joten alkoholia oli tarjolla ainoastaan tiettynä kellonaikana muutamassa turisteille suunnatussa yökerhossa. Tämä siis vuonna 2011 ihan nykypäivän tilannetta en osaa sanoa.

Egypti

Egypti
Perinteikäs kahvila. Kaikissa paikoissa oli tarjolla tujua kahvia sekä vesipiippuja

Egypti

Teimme myös päiväretken Kairoon ja pyramideille. Ajo Hurghadasta Kairoon kesti monta tuntia. Koko retki oli muistaakseni jopa jotain 15 tunnin paikkeilla. Todella pitkä päivä, mutta myös todella antoisa. Kairohan on valtava miljoonakaupunki, jossa elintasoerot näkyvät enemmän kuin hyvin. Suuria, lähes slummialueen näköisiä, kerrostaloja näkyi kaikkialla.

Egypti

Egypti

Egypti

Kairon Egyptiläinen museo oli upea ilmestys. Museon näyttelyyn kuuluu yli 120 000 esinettä. Museossa on erillinen huone dynastioiden kuninkaallisille muumioille, jotka löydettiin 1881 Deir el Bahrista ja 1898 Amenhotep II:n haudasta. Muumiohuoneeseen oli erillinen sisäänkäynti ja huonetta valvottiin tarkoin. Valoisuus oli hämyinen ja ilmankosteudesta pitettiin huolta. Nämä muumiot ovat historiallisesti älyttömän arvokkaita ja oli kunnia päästä ne näkemään. Museon kuuluisimpia aarteita ovat Tutankhamonin täyskultainen kuolinnaamio ja muut lapsifaraon haudasta löydetyt esineet. Museo on valtava ja sen tarkkaan tutkimiseen saisi kulutettua varmasti koko päivän. Meidän vierailumme kesti muutaman tunnin.

Kairon egyptiläinen museo
Kairon egyptiläinen museo
Egypti
Perus settiä Kairon liikenteessä
Egypti
Päivän aikana nautittiin Egyptiläinen lounas

Egypti

Gizan pyramidit ja Gizan sfinksi olivat tämän reissun ehdottomat kohokohdat. Pyramidit olivat Egyptin kuninkaiden, faaraoiden hautoja. Pyramidin sisään sijoitettiin sarkofagi, jonka sisään muumio aseteltiin. Kuninkaan uskottiin siirtyvän pyramidissa tuonpuoleiseen muiden jumalten seuraan. Kuningas muumioitiin, koska maallisen ruumiin säilyttämisen uskottiin olevan välttämätöntä tuonpuoleiseen siirtymiselle. Varhaiset porraspyramidit symboloivat taivaaseen johtavia portaita ja myöhemmät sileät pyramidit symboloivat ilmeisesti auringonsäteitä. (Wikipedia) Tunnetuimmat pyramidit ovat Gizan pyramidit, joista suurin on 139 metriä korkea Kheopsin pyramidi.

Yhteen pyramideista pääsi myös sisälle. Kapeaa käytävää laskeuduttiin jokunen matka alaspäin, jossa avautui yksi pyramidin holvikammioista. Ei kovin kummoinen, mutta hauska kokemus. En tosin suosittele jos pelkää ahtaita paikkoja.

Egypti

Egypti

Egypti

Egypti

Egypti

Egypti

Egypti

Egypti
Kameleita käytetään Egyptissä perinteisesti kulkuneuvoina ja kameliratsastus onkin suosittu turisti aktiviteetti

Yhden päivän vietimme merellä snorkalten, maaten rannalla sekä kävin myös kokeilemassa laitesukellusta. Kyseessä oli matkan järjestäjän retki ja laiva oli lastattu suomalaisilla turisteilla. Itse en näistä pakettimatkoista niin välitä, mutta perheen kanssa ne ovat helppoja ja usein edullisiakin. Kun paikalla on suomenkielinen opas tuo se turvaa ja helpoutta sellaisten matkustajien arkeen, jotka eivät välttämättä itse pärjää englannilla.

Päivän meriretki oli kuitenkin mahtava. Aurinko ja turkoosi meri. Egypti on yksi maailman suosituimmista sukelluskohteista juurikin kirkkaan vetensä, korallien ja eläimistönsä vuoksi. Kuten kuvista näkyy koralliriutat näkyvät hyvin pinnalle saakka. Ikävä kyllä sitä vedenalaista kameraa ei ollut. Tämä asia korjataan seuraavalle reissulle, sillä hankintalistan ykkösenä on tällä hetkellä GoPro!

Egypti
”paratiisi” saari

Egypti

Egypti

Egypti
Toinen laitesukellus kokeiluni

Egypti

Egypti
Nämä ovat niin parhaita. Huoneen siivoojat asettelivat joka päivä uudet pyyhkeet sängyille erilaisiin eläin kuvioihin. Eräänä aamuna olin jättänyt aurinkolasit koteloineen sängylle ja siivooja oli hyödyntänyt niitä luomuksessaan. Mahtavaa!
Egypti
Myrtsinä kun loma loppui 😀 Kuva hotellin parvekkeelta

Matka oli ihan mukava, mutta sanon suoraan, että en lähtisi uudelleen. Kairo pelasti viikon, mutta  muuten itse Hurghada on melko tylsä paikka. Hiekkaa, hiekkaa ja hiekkaa, toin sitä varmasti kilon kotiinkin. Perhe lomalla ei nyt tullut juuri biletettyä, mutta muutama suuri yökerho paikasta löytyy. Alkoholia ei kuitenkaan myydä ja tarjoillaankin vain tietyissä paikoissa. Vaihtoehdot olivat olut, paikallinen viini tai drinkit. Siiderista tai lonkerosta sai nähdä päiväunia. Tuoremehut eri hedelmistä oivat kyllä ihania. Niin, ja jos haluaa ruokailuun eksotiikkaa suosittelen kamelia suklaakastikkeella, hyvää ja kokeilemisen arvoista!

+ Meri
+ Aurinko
+ Edullinen hintataso
+ Maan historia mahdollisuus tutustua historiallisiin kohteisiin

– Egyptin tilanne tällä hetkellä
– Tekemisen puute (ellei halua maata vain auringossa)
– Paljon rakennustyömaita (2011)
– Muslimi kulttuuri (tietyt rajoitukset ja normit)
– Kaupustelijat ja elämä turismin ympärillä

 

You may also like

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *